آیا سیاست اقتصادی دولت از انقباضی به انبساطی تغییر کرد؟

آیا سیاست اقتصادی دولت از انقباضی به انبساطی تغییر کرد؟ به گزارش ساسان گستر، برخی معتقدند انتشار این نوع اوراق نخستین گام به سمت سیاست انبساطی پولی است چونکه دولت مجبور خواهد شد اضافه برداشت را از محل پایه پولی جبران کند.



به گزارش ساسان گستر به نقل از مهر، روز گذشته اوراق مالی اسلامی دولت انتشار یافت، بعضی از تحلیل گران اقتصادی معتقدند انتشار این اوراق نخستین نشانه تغییر سیاست اقتصادی دولت از انقباضی به انبساطی است.
دولت پس از ۵ ماه آگهی فروش ۳۵ هزار میلیارد تومانی اوراق مالی اسلامی را منتشر کرد، طبق بودجه ۱۴۰۲ سال جاری باید ۱۸۵ هزار میلیارد تومان دولت اوراق بفروشد که ۱۷۳ هزار میلیارد تومان آن سررسید اوراق قبلی است.

عملاً دولت می تواند تنها ۱۲ هزار میلیارد تومان اوراق جدید بفروشد و بنابر نیاز دولت احتمالا بیشتر از این فروخته خواهد شد، اضافه برداشت بیشتر از این سبب برداشت از پایه پولی شده و در نتیجه دولت دیگر نمی تواند سیاست انقباضی سختگیرانه خویش را که از اواسط سال ۱۴۰۱ تا به امروز ادامه داشته را باردیگر ادامه دهد.
جزئیات فروش اوراق مالی اسلامی
طبق اعلام بانک مرکزی، «وزارت امور اقتصادی و دارایی الزامی به پذیرش کلیه پیشنهادات دریافتی یا فروش کلیه اوراق عرضه شده در حراج را ندارد. بانک مرکزی سفارشات دریافت شده از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی را به منظور تصمیم گیری به آن وزارت ارسال و وزارت مزبور نسبت به تعیین سفارش های برنده اقدام می کند. در نهایت، عرضه اوراق به تمامی برندگان صورت می گیرد. کارگزاری این بانک ضمن تأمین زیرساخت معاملات، تعهدی نسبت به حجم و قیمت اوراق مالی اسلامی دولتی فروش رفته نداشته و اوراق مزبور را در بازار اولیه به منظور تأمین مالی دولت خریداری نخواهد کرد. بانک مرکزی بر مبنای بند «ع» تبصره (۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ مجاز به خرید و فروش اوراق مالی اسلامی دولت در بازار ثانویه اوراق است.»
اولین گام برای آغاز سیاست انبساطی پولی؟
برخی از تحلیل گران معتقدند دولت با این اقدام عملاً سیاست انبساطی پولی را استارت زد، دولت از نیمه سال قبل تا به امروز به صورت سختگیرانه ای سیاست انقباضی پولی را پیگیری کرده بود، برخورد با صرافیهای غیرمجاز، محدود کردن تسهیلات و وام بانکی، افزایش نرخ بهره بانکی، افزایش نرخ بهره بین بانکی، سختگیری در ترازنامه مالی شرکتهای دولتی از علائم این سیاست انقباضی پولی بود.
تفاوت سیاست انقباضی پولی و انبساطی
سیاست انقباضی، محدود کردن پول در چرخش شبکه بانکی بوده و سبب شده بازارها با کمبود پول گرفتار رکود سنگین شوند، رکود سخت در بازار سرمایه، بازار مسکن، بازار خودرو، بازار سکه و طلا از نتایج سیاست انقباضی پولی است، دولت ها با کاستن نرخ بهره، افزایش عرضه اوراق به میزان بیشتر از پیشبینی لایحه بودجه و تأمین آن از پایه پولی عملاً وارد سیاست انبساطی پولی شده و نتیجه این سیاست افزایش پول در بازارها و رشد در بازارها است، البته سیاست های مالیاتی می تواند جلوی رشد در بازارهای سفته بازانه را گرفته و رشد تنها در بازارهای مولد (بازار سرمایه) اتفاق بیفتد.


منبع:

1402/05/08
10:32:11
5.0 از 5 امتیاز
293
تگهای خبر: بازار , بانك , بانك مركزی , تسهیلات
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات