لب خندان پسته های کویر قم در بازار شیرین خشکبار

لب خندان پسته های کویر قم در بازار شیرین خشکبار به گزارش ساسان گستر، من و شمای مخاطب، در مورد خیلی از مسائل امکان دارد گرفتار پیش فرض یا نگاه کلیشه ای باشیم، این امر دلایل مختلفی دارد اما آن چه قطعی است، حالت شگفتی است که گهگاه هنگام مواجه شدن با حقیقت، گرفتار آن می شویم. در مورد قم هم پیش فرض ها و کلیشه های بسیاری در ذهن بسیاری از مخاطبان وجود دارد که یکی از آنها جایگاه قم در ۲ حوزه کشاورزی و صنعت کشور است.


به گزارش ساسان گستر به نقل از خبرگزاری ایرنا، خیلی از مخاطبان امکان دارد اینجا و آنجا اطلاعاتی از ظرفیتهای کشاورزی قم داشته باشند اما شهرت قم به کویری بودن و شاید بیشتر از آن نقش و جایگاهش در انقلاب اسلامی و سیاست های جمهوری اسلامی، بلندآوازگی حوزه علمیه قم و... این باور که قم نه تنها در حوزه سیاست که در حوزه اقتصاد هم دستی بر آتش دارد. شاید خیلی از ایرانی ها حتی کسانیکه سالهاست در قم زندگی می کنند، ندانند که استان قم دارای رتبه سوم در تولید مرغ تخم گذار و تخم مرغ کشور است یا رتبه سوم کشوری تولید توت از آن قم است یا اینکه رتبه ششم کشوری در تولید گوشت ماهیان خاویاری و رتبه هفتم در تولید خاویار پرورشی، رتبه دهم ماهیان زینتی، و رتبه های ملی دیگر در تولید سایر محصولات کشاورزی به قم اختصاص دارد.
یکی از این جایگاه های کشوری در حوزه کشاورزی، به تولید محصول پرارزش و پرطرفدار پسته مربوط می شود. جایگاهی که قم در تولید ارقام مختلف پسته باکیفیت بالا و در باغاتی به وسعت حدود ۱۵ هزار هکتار طی فقط چند سال گذشته برای خود دست و پا کرده است، یکی دیگر از کلیشه شکن های حوزه کشاورزی است.
پسته ساخته شده در قم از نظر طعم و کیفیت بسیار عالی است و بازار پسندی خوبی دارد و بر همین مبنا نیاز است با انجام کارهای تبلیغاتی و رسانه ای پسته قم به سبد سوغات زائرین اضافه شود.
با اضافه شدن پسته قم به سبد سوغات بطور حتم میزان فروش آن افزایش پیدا کرده و تلاش پسته کاران قمی برای افزایش سطح کمی و کیفی محصولاتشان بیشتر می شود؛ همینطور ادامه این روند به ایجاد فرصت های مختلف شغلی در قسمت تولید و فرآوری پسته استان خواهد انجامید.






کشاورزان قمی با تلاش فراوان توانسته اند انواع محصولات باغی را در شرایط خاص اقلیمی این استان و محدودیت هایی که از نظر دسترسی به منابع آبی دارد، پرورش دهند و امروز پسته ای مرغوب در باغ های قم تولید و در بازار عرضه می شود.
پسته کاران در قم با استفاده از تجربه و مهارتی که طی سال ها فعالیت در خاک این استان به دست آورده اند و همینطور استفاده از نظر کارشناسان، بر مبنای ارزیابی های صورت گرفته محصولات باغی بسیار باکیفیتی را به بازار عرضه می کنند.
همین کیفیت سبب شده این محصولات دارای بازار فروش مناسبی باشد و حتی محصولی مانند پسته بعنوان کالای صادراتی به کشورهای مختلف جهان صادر شود.






در همین رابطه ارقام غالب پسته که در استان قم کشت می شود شامل رقم اکبری، رقم احمد آقایی، رقم اوحدی(فندقی) و رقم کله قوچی است که هر کدام از آنها مزایای مرتبط به خویش را دارد، برای مثال رقم اکبری در مقابل تنش شوری آب و گرما از خود مقاومت نسبی نشان می دهد، رقم احمد آقایی عملکرد و باردهی بالایی دارد، رقم اوحدی(فندقی) علاوه بر تداوم تولید محصول، مقاومت نسبی در مقابل آفت پسیل از خود نشان داده است و همینطور رقم کله قوچی میوه درشت با وزن خوبی تولید می کند
در همین رابطه ارقام غالب پسته که در استان قم کشت می شود شامل رقم اکبری، رقم احمد آقایی، رقم اوحدی(فندقی) و رقم کله قوچی است که هر کدام از آنها مزایای مرتبط به خویش را دارد، برای نمونه رقم اکبری در مقابل تنش شوری آب و گرما از خود مقاومت نسبی نشان می دهد، رقم احمد آقایی عملکرد و باردهی بالایی دارد، رقم اوحدی(فندقی) علاوه بر تداوم تولید محصول، مقاومت نسبی در مقابل آفت پسیل از خود نشان داده است و همینطور رقم کله قوچی میوه درشت با وزن خوبی تولید می کند.




فرصت خوب سرمایه گذاری در پسته کاری قم

پیرامون این موضوع رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم به ایرنا، اظهار داشت: بخش خصوصی و علاقه مندان به فعالیتهای اقتصادی از ظرفیت بوجود آمده برای سرمایه گذاری در قسمت تولید، فرآوری، فروش داخلی و صادرات پسته قم استفاده نمایند.
محمدرضا حاجی رضا بیان نمود: افزایش سطح کمی و کیفی تولید پسته در قم و تکمیل زنجیره فرآوری آن همچون اولویت های مهم جذب سرمایه گذاری در استان است و ما از علاقه مندان به فعالیت در این بخش حمایت می نماییم.
وی افزود: ما با همکاری کشاورزی استان طرح های خوبی را برای افزایش سطح سلامت محصولات به اجرا درآوردیم که همچون آن کاهش استفاده از سموم در تولید محصولاتی همچون پسته است که به بالا رفتن کیفیت آنها و در ادامه کسب استانداردهای لازم برای صادرات منجر می شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی قم اظهار داشت: با وجود محدودیت اراضی کشاورزی در قم، کشاورزان این استان در تولید انواع محصولات باغی سرآمد هستند و الان محصول پسته قم در بازارهای جهانی عرضه می شود و به علت کیفیت بالایی که دارد مورد توجه قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: توسعه فعالیتهای باغبانی در قم با نگاه به ظرفیتهای آبی استان صورت می گیرد و در کنار آن به مبحث اقتصاد کشاورزی هم توجه داریم، یعنی محصولات باغی ساخته شده در قم باید بازار مناسبی برای فروش داشته باشد.
وی اضافه کرد: مبحث مهم دیگر در ارتباط با فعالیتهای باغبانی در استان، کمکی است که این بخش می تواند به مبحث تأمین امنیت غذایی مردم و افزایش سطح سلامت جامعه داشته باشد.
حاجی رضا اظهار داشت: بخش کشاورزی قم طی سالهای اخیر مسیر بهره گیری از روش های نوین آبیاری را دنبال می کند که در این راستا در تمام باغ های استان که قابلیت وجود داشته باشد از این امکان استفاده خواهد شد.



هفت هزار تُن پسته در قم تولید می شود

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قم در این خصوص به خبرنگار ایرنا اظهار داشت که با وجود تغییرات شدید اقلیمی و گرمای بی سابقه در زمان پر کردن مغز محصول پسته در خرداد، تیر و مردادماه میزان تولید محصول خشک پسته سال جاری حدود هفت هزار تُن پیشبینی می شود.
علی محمد ملاتقی بیان نمود: بر مبنای بررسی های انجام شده در منابع و تحقیقات میدانی، کشت پسته در قم سابقه ای طولانی دارد و از ارقام معروف پسته در این استان میتوان به ارقام اکبری، کله قوچی، اوحدی و احمد آقایی اشاره نمود.
وی در مورد آخرین وضعیت باغات پسته در قم، اضافه کرد: با عنایت به آخرین رصد صورت گرفته در سال گذشته، سطح زیر کشت پسته در استان قم ۱۴ هزار و ۳۷۳ هکتار ارزیابی شده که از این میان ۹ هزار و ۳۲۳ هکتار بارور و پنج هزار و ۵۰ هکتار نهال بوده است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قم اظهار داشت: از آنجائیکه تغییر رقم یکی از اهداف مهم پسته کاری در استان به شمار می آید، رقم اکبری به دلیل مقاومت خوب در مقابل تنش های شوری و گرمای هوا، عملیات سرشاخه کاری در جهت تغییر رقم از فندقی به اکبری درحال اجراست.
وی اضافه کرد: برای نمونه طی ۲ سال قبل در بیشتر از ۱۵۰ هکتار از باغات قم تغییر رقم از رقم فندقی ( پسته اوحدی) به رقم بادامی (اکبری) انجام شده است.





۳۴ واحد فرآوری پسته در قم فعال است

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قم در ادامه اظهار داشت: ۳۴ واحد فرآوری پسته با ظرفیت آماده سازی ۶ هزار و ۳۱۶ تُن محصول در این استان فعال است.
ملاتقی بیان نمود: وجود ایستگاه های فرآوری همچون عاملهای مهم برای بالا بردن ارزش افزوده تولید پسته در قم است و ما تلاش داریم همچنان تعداد این واحدها در استان را با همکاری و سرمایه گذاری بخش خصوصی افزایش دهیم.
وی اضافه کرد: پیشبینی میزان تولید در استان قم طی سالجاری هفت هزار تُن پسته خشک است که با عنایت به ظرفیت واحدهای فرآوری استان میتوان گفت حدودا تمامی پسته ساخته شده در قم در واحدهای فرآوری آماده سازی می شود و این مزیت خوبی برای پسته کاران قمی است.
وی افزود: به علل مختلف همچون شرایط اقلیمی، پسته برداشت شده در باغات استان قم از کیفیت و طعم بسیار خوبی برخوردار می باشد و طی سالهای اخیر خیلی از پسته کاران قمی توانسته اند علاوه بر رقابت با محصول سایر استان ها در بازار داخلی، در بازارهای صادراتی هم حضور موفقی داشته باشند.





به گزارش ساسان گستر به نقل از خبرگزاری ایرنا، تولید ارقام مختلف پسته بخصوص رقم اکبری که به علت طعم خوب و کیفیت بالا دارای علاقه مندان بسیاری است در قم فعالیتی سودآور به شمار می آید و این محصول سازگاری مناسبی با شرایط خاص آب و هوایی این استان دارد.
علاوه بر هدف گذاری صورت گرفته برای افزایش ظرفیت تولید پسته در استان، اقدام های لازم برای فرآوری پسته خام برداشت شده از باغ های قم هم در جریان است تا ارزش افزوده بیشتری برای بهره برداران این محصول در استان ایجاد شود.
بیشتر باغ های پسته استان قم در قسمت مرکزی مناطق قمرود و قنوات و همینطور اطراف جاده قم - تهران و قم - کاشان واقع شده اند و حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر از کشاورزان و بهره برداران بخش کشاورزی استان در زمینه تولید این محصول و فرآوری آن فعالیت می نمایند.
پسته ساخته شده در قم مزه خوبی دارد و در بازار جایگاه مناسبی پیدا کرده است که همین مسئله در کنار مزایای دیگر، باعث تشویق کشاورزان به کشت این محصول در استان شده است.
ارقام مختلف پسته همچون احمد آقایی، اکبری، فندقی و کله قوچی در قم تولید می شود و کشاورزان این استان طی سالهای اخیر در زمینه تولید پسته با بهترین کیفیت، عملکرد قابل قبولی داشته اند.




همانطور که گفته شد، بخش کشاورزی قم در زمینه های مختلف در سطح کشور دارای جایگاه مطلوبی است که همچون آن میتوان به رتبه ششم در تولید گوشت ماهیان خاویاری، رتبه هفتم تولید خاویار پرورشی، رتبه دهم ماهیان زینتی، رتبه سوم در تولید مرغ تخم گذار و تخم مرغ، رتبه سوم تولید توت و رتبه های ملی دیگر در تولید سایر محصولات کشاورزی اشاره نمود.
این بخش ۶ درصد از ارزش افزوده استان قم را به خود مختص کرده است، همینطور ۵۰ هزار نفر به شکل مستقیم و غیرمستقیم در قسمت های مختلف حوزه کشاورزی قم مشغول فعالیت هستند.
میزان متوسط تولید بخش کشاورزی این استان در سال بیشتر از ۸۵۰ هزار تُن در زمینهٔ محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات و گلخانه ای است.
بیشتر بهره برداران بخش کشاورزی قم را روستاییان می سازند به نحوی که کشاورزی به تنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در قسمت های مختلف استان را به خود مختص کرده است.
به هر روی و به باور کارشناسان، توجه ویژه دولت به این بخش از یکسو و تقویت رویکرد فعالان و باغداران این حوزه به استفاده بهتر از فناوری های نوین و بهینه تر کردن مصرف آب و کود و... میتواند به خندان تر شدن هر چه بیشتر پسته های قم در بازار محلی و ملی و حتی صادراتی کشور بزرگ ایران، کمک نماید.


1403/08/23
10:31:43
5.0 از 5 امتیاز
21
تگهای خبر: ارز , اشتغال , بازار , تولید
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات