چین دركتاب خیزش فناورانه وجهش اقتصادی؛

جهش اقتصادی به معنای از بین بردن شکاف میان اقتصاد کشورهای عقب تر

جهش اقتصادی به معنای از بین بردن شکاف میان اقتصاد کشورهای عقب تر به گزارش ساسان گستر، اقتصاد چین درکتاب خیزش فناورانه وجهش اقتصادی از منظر جهش اقتصادی بررسی می شود؛ جهش اقتصادی به معنای از بین بردن شکاف میان اقتصادکشورهای عقب تر، مانند چین، و کشورهای پیشگامی، مانند آمریکاست.



به گزارش ساسان گستر به نقل از مهر کئون لی اقتصاددان کره ای و محقق برجسته حوزه جهش اقتصادی، بعد از گذشت حدود ۳۰ سال از انتشار نخستین کتابش در مورد چین (با عنوان شرکت ها و دولت چین در گذار، ۱۹۹۱) دومین کتاب خویش را با عنوان" خیزش فناورانه و جهش اقتصادی چین؛ رویکرد شومپیتری" در این مورد منتشر نموده است. کتاب اول به شکلی بسط رساله دکتری وی در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی بود و در آن کتاب اصلاح نظام اقتصادی چین در دهه ۱۹۸۰ تحت حکومت دنگ شیائوپینگ را بررسی نموده بود. اما در کتاب جدید به بررسی یکی از موضوعات جدید و مهم چین، یعنی نوآوری فناورانه، پرداخته که به مثابه یکی از مهم ترین عوامل در رشد اقتصادی فعلی و آتی آن در نظر گرفته می شود.
چین بعد از رشد اقتصادی معجزه آسایی که مفهومی به نام اجماع پکن محرک آن بود، حالا با رکود روبرو شده است. هم اکنون توجه جهانی به مساله تله درآمد متوسط، یعنی وضعیتی که در آن رشد اقتصادی با رسیدن کشوری به مرحله درآمد متوسط کاسته می شود، معطوف شده است. خیلی از کشورها همچون تایلند، ترکیه و برزیل در این تله گرفتار شده اند. یکی از علل این تله که در ادبیات مربوطه شناسایی شده دشواری ایجاد قابلیت های نوآوری است. قابلیت های نوآوری، ارتقا صنایع با درآمد پایین به صنایع با ارزش افزوده بالا را امکان پذیر می سازد. دیدگاه غالب اینست که حکومت استبدادی قابلیت ترکیب با نوآوری را ندارند. در کتاب این مساله جالب در بستر چین بررسی شده است. در این کتاب نحوة گذار چین از محصولات کاربر به محصولات فناوری محور و استقبال از نوآوری در عین باقی ماندن تحت حکومت کمونیستی بررسی شده است. بعلاوه در مورد محدودیت ها و چشم اندازهای آتی چین، بخصوص بعد از آغاز «جنگ سرد» جدید میان چین و آمریکا که نشانه آن جنگ تعرفه هاست که دولت ترامپ آغازگر آن بود، هم بحث شده است. سپس به این بحث می پردازد که آیا چین در دام دیگری به نام «تله توسیدید»، یا درگیری میان قدرت مسلط کنونی و قدرتی نوظهور، گرفتار می شود یا خیر و آیا این کشور به علت خط مشی آمریکا در خصوص محدودسازی رشد چین با رکود اقتصادی دیگری مواجه خواهد شد یا خیر.
این کتاب حول سه اصطلاح کلیدی؛ یعنی اجماع پکن، تله درآمد متوسط و تله توسیدید شکل گرفته است و نویسنده رویکرد شومپیتری را در مورد این مفاهیم به کار گرفته است. شومپیتر از اقتصاددانانی بود که نوآوری فناورانه و کسب وکارهای بزرگ را بعنوان عوامل اساسی تعیین کننده رشد اقتصادی بلندمدت مطرح ساخت. بعلاوه این عوامل از مهم ترین عواملی به شمار می روند که به ترتیب بر تغییرات اقتصادی جاری و آتی چین تاثیر می گذارند. بدین ترتیب یکی از خصوصیت های منحصربه فرد کتاب اینست که تحلیل شومپیتری اقتصاد چین در سطوح متعددی؛ یعنی سطوح بنگاه، بخش و کلان، صورت گرفته است. خصوصیت دیگر کتاب اینست که در آن تحلیلی تطبیقی عرضه شده و در این تحلیل چین از دیدگاه فردی کره ای، بر اساس تجربه ای مشابه از رشد تحت حکومت استبدادی توسعه گرا، بررسی شده است.
اقتصاد چین در کتاب خیزش فناورانه و جهش اقتصادی چین از منظر «جهش اقتصادی» بررسی می شود. جهش اقتصادی به معنای از بین بردن شکاف میان اقتصاد کشورهای عقب تر، مانند چین، و کشورهای پیشگامی، مانند آمریکاست. جهش با یادگیری و تقلید از یکی از کشورهای پیشگام شروع می شود ولی انتخاب مسیری متفاوت لازمه به پایان بردن این مسابقه با موفقیت است. این اقدام پرش نامیده می شود و از آن حکایت می کند که کشور عقب تر کاری متفاوت از کشور پیشگام انجام می دهد و غالباً در انجام این کار از کشور پیشگام جلوتر است. پرش فناورانه امکان دارد به جهش فناورانه منجر شود که به معنای کاهش شکاف فناورانه و سرانجام جهش اقتصادی در استانداردهای زندگی (درآمد سرانه) و اندازه اقتصادی (تولید ناخالص داخلی) است. این پیوند میان پرش فناورانه و جهش فناورانه با جهش اقتصادی دقیقا با پیوندی مشابه از اجماع پکن برای گریز (یا عدم گریز) از تله های درآمد متوسط و توسیدید متناظر است. یکی از نتیجه گیری های حاصل از کتاب اینست که ظهور موفقیت آمیز چین بعنوان قدرت صنعتی جهانی به علت استراتژی پرش فناورانه این کشور است که آنرا قادر ساخته است که از تله درآمد متوسط عبور کند و احیاناً تله توسیدید را هم با سرعتی کمتر پشت سر بگذارد.
کتاب خیزش فناورانه و جهش اقتصادی چین در سال ۲۰۲۱ توسط انتشارات دانشگاه آکسفورد انتشار یافته و در سال ۱۴۰۱ با ترجمه روح اله کهن هوش نژاد توسط انتشارات مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه کشور چاپ شده است.


منبع:

1402/02/04
16:26:38
5.0 از 5 امتیاز
452
تگهای خبر: آمریكا , ارز , اقتصاد كشور , تولید
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات