صادرات چاره مشکل تأمین ارز خودروسازان

صادرات چاره مشکل تأمین ارز خودروسازان به گزارش ساسان گستر، با در نظر گرفتن محدودیت های ارزی کشور، خودروسازان ضروری است نسبت به بازارهای صادراتی برای تأمین ارز مورد نیاز تولید خودرو، توجه ویژه ای داشته باشند


به گزارش ساسان گستر به نقل از فارس، مرداد امسال مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت، در نامه ای با موضوع «بازنگری محل تامین ارز خودروسازان» خطاب به خودروسازان اعلام نموده بود که شرکتها به فکر داخلی سازی باشند و از انجمن های صنایع مذکور خواسته بود برای تامین ارز مورد نیاز به فکر صادرات باشند و یا این که از دیگر صادرکنندگان، ارز مورد نیاز خودرا تامین کنند. 
میزان درآمدهای ارزی کشور از 157 میلیارد دلار در سال 1390، به حدود 104 میلیارد دلار در سال 1401 رسیده است و کاهش درآمدهای ارزی در دهه اخیر به سبب تحریم ها، بازبینی در مصارف ارزی را ضرورت می دهد.
با بررسی آمار مصارف ارزی کشور مشخص می شود صنعت خودرو در حداکثر ظرفیت تولید خود با تیراژ 1.5 میلیون خودرو در سال 1396، حدود 2.2 میلیارد دلار واردات قطعات و مواد اولیه انجام داده است. 
در سالهای قبل به سبب کاهش درآمدهای ارزی و اختصاص ارزهای موجود در کشور به حوزه های اولویت دار مانند غذا، دارو، قطعات صنعتی و الکترونیک، تامین ارز مورد نیاز صنعت خودرو با چالش همراه بوده است. این مساله به همراه باقی مسائل مانند قیمت گذاری دستوری و تحریم قطعات باعث شده است تولید خودرو در کشور با کاهش مواجه شود و قسمتی از تقاضای کشور بدون پاسخ بماند. 



نمودار یک - روند تولید خودرو از سال 1390 تا 1400
مطابق گزارش دفتر خودرو وزارت صمت برای تولید خودرو سواری در سال 1401 توسط دو خودروساز ایران خودرو و سایپا، بطور متوسط به ازای هر خودرو، تولید داخل، 2650 دلار مصرف شده است. با لحاظ قیمت کارخانه خودرو های داخلی، ساخت خودرو در کشور بین 25 تا 50 درصد هزینه ارزی دارد.
نمودار 2 میزان ارزبری برخی از خودرو های پرتیراژ کشور را نشان میدهد. 



نمودار 2: ارز بری خودرو های تولیدی در سال 1401 
با در نظر گرفتن محدودیت های ارزی کشور در سالهای پیشِ رو و وابستگی قابل توجه تولید خودرو در کشور به خریدهای خارجی قطعات و مواد اولیه، اتخاذ دو راهبرد صنعت خودروی کشور لازم است که شامل «کاهش وابستگی تولیدات داخلی به واردات» و «تامین ارز مورد نیاز صنعت خودرو بر پایه صادرات صنعت خودرو» است.
در سالهای قبل، ایران در بازار خودرو کشورهای همسایه همچون عراق، سوریه، آذربایجان و برخی کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین بصورت محدود حضور داشته است. با اینحال خودروسازان داخلی انگیزه جدی برای کسب سهم بیش از بازار خودرو این کشورها را ندارند و بنظر می رسد این حضور حداقلی نیز برای کاهش فشار سیاست گذار صنعت خودرو بوده است.
دلایل مختلفی برای پایین بودن انگیزه خودروسازان در صادرات وجود دارد و نمی توان مساله را فقط به کیفیت خودرو های داخلی تقلیل داد؛ برای مثل بعد از جنگ اوکراین در سال 2021 و خروج خودروسازهای بزرگ از روسیه، شرایط برای کسب بازار توسط کشورهایی مانند ایران و چین برقرار شد. دو خودروی ایرانی نیز بعد از طی مراحل مختلف، استانداردهای لازم را برای حضور در بازار مسکو کسب کردند که نشان از کیفیت قابل قبول این خودرو ها نسبت به محدوده قیمتی خود دارد، اما تا حالا صادرات خودرو به روسیه درآمد ارزی قابل توجهی نداشته است و چین از این فرصت بمراتب بهره بیشتری برده است. 
بررسی آمار سال 1401 نشان میدهد که مجموع صادرات خودرو و قطعات آن به خارج کشور 51 میلیون دلار بوده که در مقایسه با 1.4 میلیارد دار ارزبری این صنعت رقم ناچیزی است.
همچنین این صنعت هدف گذاری مشخصی نیز برای افزایش درآمدهای حاصل از صادرات نداشته است. تا حالا تنها 2 خبر از برنامه های صادراتی خودروسازان ایرانی انتشار یافته است که در هر دو خبر تعداد خودرو ها ناچیز است. یک خبر مربوط به قرارداد تحویل سالانه 20 هزار خودرو تارا به روسیه و دیگری مربوط به تحویل 25 هزار خودرو از گروه سایپا در مدت 3 سال است.
تصویر زیر وضعیت صادرات خودرو و قطعات را در سال 1401 نشان میدهد. 


در صورت تامین ارز، امکان افزایش تولید خودرو حداقل به میزان ظرفیت اسمی خودروسازان وجود دارد. با درنظر گرفتن محدودیت های ارزی کشور در تامین ارز مورد نیاز تولید خودرو های داخلی، نیاز است دولت با یک برنامه ریزی میان مدت 3 تا 5 ساله، میزان ارز اختصاص یافته به خودروسازان را بصورت پلکانی کم کند. این اقدام می تواند صادرات خودرو و قطعات که تا حالا در اولویت صنعت خودرو نبوده است را افزایش دهد. در این صورت، نه فقط خودروسازان نیازهای ارزی خودرا تامین می کنند بلکه ضرورت حضور در بازارهای صادراتی منجر به افزایش مستمر کیفیت خودرو های تولیدی می شود.
 


1402/08/21
08:50:46
5.0 از 5 امتیاز
245
تگهای خبر: آمریكا , ارز , بازار , تولید
این مطلب ساسان گستر مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
sasangostar ساسان گستر صادرات و واردات
sasangostar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ساسان گستر محفوظ است

ساسان گستر

مرکز بازرگانی و واردات و صادرات